Уестърн (western) Езда

За мнозина от нас понятията „Western” и „Western езда” извикват веднага аналогията за бясно препускащи каубои,гонещи диви индианци, за кожени облекла, каубойски шапки и постоянно трещящи пушки и револвери. Или иначе казано - за завладяването на американския „Див запад“. И те наистина са прави – прави, но само донякъде.

В действителност „Western” ездата произлиза от испанския начин на езда, който е пренесен в Америка от конквистадорите. До ден днешен много от термините в „Western” ездата имат испански произход. Този тип езда се е практикувал от мексиканските вакероси, аржентинските гаучоси и американските каубои при работа с животни. В течение на много години „Western” ездата се е разпространила на целия Северноамерикански континент, но не защото е била някакво модно течение или романтичен образ, а защото е имала изцяло практическо приложение. Завладените нови огромни територии, поставили предизвикателство пред хората да имат средство за транспорт и работа, на което могат да разчитат. Още тогава, добре обученият и натрениран кон е бил високо ценен и многократно по-скъп от другите коне. Друг фактор от изключителна важност е била надеждната амуниция, тъй като хората са били на седлата целодневно.

Развивайки се в годините, каубойският начин на живот се е превърнал не само в стил на езда и начин на обличане, а и в кодекс на взаимоотношения, уважение и честност. На особена почит били „мъжката дума“ и добре натренираният кон. Постепенно уменията на конете за работа с добитък започнали да се превръщат в състезателни дисциплини. Днес „Western” ездата е създала множество спортни дисциплини, които имат корени в практическата работа на едновремешните каубои.

Обучение в „Western” езда

Конна база „Адгор” е с насоченост изцяло към „Western” ездата. Основатели сме на първият в България „Спортен клуб по рейнинг и уестърн езда”. „Horsemanship” и „Western” стиловете са в основата на методиката ни на обучение. Изградили сме цялостна обучителна програма, която ви дава възможност да получите комплексни знания и умения в „Western” ездата. За нас е от изключителна важност всеки желаещ да се занимава с „Western” езда да получи добра основа, стабилност и разбиране към техниките на управление и работа с коня. Това дава възможност да надграждаме уменията ви, развивайки ги в желаната от вас дисциплина. За това времето и постоянството, отделено за усвояване на началните умения, и при коня, и при ездача, е много важно. 

В базата се развиват няколко „Western” дисциплини:
- Трейл / Trail
- Роупинг / Ranch roping
- Рейнинг / Reining
След като имате необходимата основа, можете да взимате уроци по някоя от тях.

Конна база „Адгор” разполага с обучени коне, които желаещите да практикуват „Western” езда могат да използват в обучението си.

Обучението се извършва от квалифициран инструктор с десетгодишна практика в САЩ и екип от треньори.

Тези от вас, които проявяват траен интерес и желание да се развиват в някои от дисциплините, които практикуваме, могат да се включат в нашия спортен клуб.

Обучение на коне

Основен елемент от нашата дейност е обучението и тренировките на коне. И макар „Western” дисциплините едва сега да „прохождат” в България, вече има доста хора с интерес към тях. Ако вие сте един от тях и имате кон, който искате да бъде обучен в някоя дисциплините, с които се занимаваме, можете да се обърнете към нас. Екипът ни постоянно се усъвършенства, черпейки опит и практики от водещи световни треньори като - Clinton Anderson, Ian Francis, Andrea Fappani и др.

Обучението на коне в „Western” дисциплините се провежда съобразно техните възможности, лични качества и потенциал на всеки кон.

„Western” седла

В конна база „Адгор” работим предимно с американски „western” седла, доказали своите предимства с времето. Дизайнът и изработката им са съобразени с целодневна работа по пресечен терен 12-14 часа дневно. Поради тази причина лентчика е по-широк и разпределя по-добре тежестта на ездача върху по-голяма площ от гърба на коня. Така се избягват набивките и разраняванията на гърбовете на конете. Масивните и здрави рогове се използват при работа с ласо или водене на друг кон/-е. Стременниците са по-широки, а стремената са пригодени за продължителна езда, което ги прави удобни, комфортни и сигурни за ездачите.

Return to Top