Преходи

Има нещо магнетично в преходите. То е онова, което превръща деня в приключение.
Събирането, подготовката, очакването, тръпката.
Цял ден с коня, с грижа един за друг.
Общуването, задругата, споделянето с другите.
Красотата на планинските пейзажи, гледани от гърба на добре обучен кон. В конна база „Адгор” периодично се организират такива преходи – с различна продължителност и маршрути. Първостепенна грижа, както обикновено, и тук е безопасността: и на хората, и на конете. Затова има някои условия, с които всеки желаещ да се включи в такъв преход, трябва да се съобрази. На първо място това е изискването към уменията на ездачите. В името на тяхната собствена безопасност начинаещи не участват в преходи. Ездачът трябва да има поне основните ездови умения:

- да има стабилен, независим и балансиран седеж при всички алюри на коня
- да може да задава и поддържа желания ход и посока
- да може да спре коня си във всяка ситуация
- да може да спазва дистанция от другите коне, когато се налага

Освен това, ако желаещите да участват в преход досега не са яздили в конна база „Адгор”, ще се наложи да отделят време, за да усвоят и прилагат начинa, по който се работи с конете при нас, преди да се включат в някой от организираните от нас преходи.

Конете ни са спокойни и добре научени и, за да изпитате пълното удоволствие от конните преходи, е добре поне в основи да сте запознати с методиката ни на обучение и езда. Ако искате това преживяване, свържете се с нас: нямаме предварително определен график на преходите и ги организираме периодично при желание и възможност.

В конната база предлагаме токи за езда и насърчаваме хората да ги използват.

ROUTES FOR TRAIL RIDES

Маршрутите на преходите минават през чиста планинска природа с разнообразен терен и предлагат незабравимо красиви гледки. Ето някои маршрути на преходи, в които може да се включите:

1. Целодневен преход до село Чуйпетлово. От конна база „Адгор”, разположена до село Ковачевци, се минава през село Ярлово, прекосява се южния склон на Витоша и се качва до живописното село Чуйпетлово. То се намира на около 1200 м надморска височина в долината, където тече река Струма след като извира от Черни връх. Ще останете очаровани от просторите, а южното изложение на горите, през които минава маршрутът придава особено ярка и пъстра красота на пейзажите през пролетта и есента.
Тъй като този маршрут е целодневен, той включва спиране за храна и отдих.

2. Полудневен маршрут до параклиса „Петров кръст“. Параклисът се намира в полето до река Палакария в близост до село Ковачевци. До параклиса се стига за няколко часа като се язди по пътеки и поляни на юг от конна база „Адгор“.

3. Преход до язовир Алино. Маршрутът върви през село Ковачевци и село Поповяне, едно от местата с най-много щъркели в България. Стига се до подножието на планината Верила, където може да се насладите на красотата на язовира.

4. Разходка до Плана, разположена на изток от базата. На този маршрут може да релаксирате и да вдъхнете омайващо чистия въздух на боровите гори, а през лятото да се насладите и на дъхавите цъвтящи ливади. На връщане се спира във вилна зона „Ярема”, за да опитаме от вкусните гозби в кръчмата „при Бай Илия”.

Някои други маршрути също са възможни по договаряне, при наличие на достатъчно желаещи. За полудневни и по-кратки маршрути не винаги има храна. Уговаря се допълнително по желание на клиента.

Return to Top